Varumärken

Det finns en uppsjö av olika märken och företag som gör strumpor, alla med sina egna kännetecken, bakgrund och prisnivåer. Nedan har vi på kvalitetsstrumpor listat några av våra favoritmärken.

CDLP

Namnet CDLP, eller Un Cadeau de la Providence som förkortningen står för, betyder typ ”en försynt gåva” och är hämtat från en gammal fransk schlagerlåt av Michael Fugain. Christian Larsson och Andreas Palm grundade märket 2016 med ambitionen att erbjuda en ny generation högkvalitativa underkläder utan kompromisser i design och materialval. Märket är mest känt för sina kalsonger, men gör numera även lyxiga strumpor. Strumporna är tillverkade av ekologiskt bambugarn, ett naturligt fiber framtaget av bambugräs, vilket gör att strumporna svala och andas bra samtidigt som de är väldigt mjuka. Tidningen Vogue har kallat märket för ”the best men’s underwear in the world”.

CDLP gör sina strumpor av bambu, vilket enligt dem själva är ”lenare än siden och mjukare än bomull”.

Falke

Den tyska strumpmärket Falke grundades redan 1895 av Franz Falke-Rohen och är än idag ett familjeägt bolag. Idag är det fjärde generationen Falke som driver bolaget. Märket är ett av världens mest respekterade strumpvarumärken och man känner igen strumporna på deras utmärkta kvalité, fina tyger och perfekta passform.

Falke grundades redan 1895 av Franz Falke-Rohen i Tyskland och är känt över hela världen för sin utmärkta kvalitet.

Falkes strumpor finns att köpa på bl.a. Wakakuu.

Icebreaker

Icebreaker grundades 1994 av då 24-åriga Jeremy Moon på Nya Zeeland. Hans mål var att skapa kläder för utomhusäventyr med alternativ till petrokemiska fibrer för att skapa en hållbarare framtid för oss och för miljön. Icebreakers syfte är att erbjuda sina kunder ett naturligt alternativ till syntetmaterial och att leda friluftsbranschen i riktning mot hållbara lösningar.

Icebreaker kommer från Nya Zeeland och specialiserar sig på strumpor och friluftskläder i merinoull.

Icebreaker tillverkar strumpor för en mängd olika högintensiva aktiviteter såsom cykling och löpning. Då Icebreaker alltid använder sig av naturliga alternativ till syntetmaterial använder de uteslutande merinoull i sina strumpor vilket säkerställer att ens fötter är torra och varma i alla typer av situationer. Icebreakers strumpor finns att köpa bl.a. på Outdoorexperten.

Pierre Robert

Bolaget som senare kom att kallas Pierre Robert Group startades ursprungligen som ”Hjemmets Produkter” 1956, och de lanserade varumärket La Mote 1959. Varumärket Pierre Robert köptes 2006, och Pierre Robert Lingerie var företagets första nya kollektion. 2008 bytte företaget namn till Pierre Robert Group (PRG). Med distribution i Norge, Sverige och Finland, främst i dagligvaruhandeln och online äger Pierre Robert Group varumärkena Pierre Robert, La Mote, Norlyn, Black Horse och Finnwear.

Pierre Robert är ett norskt märke som utvecklar basplagg för kvinnor, män och barn som är skräddarsydda för en skandinavisk vardag.

PRG utvecklar basplagg för kvinnor, män och barn som är skräddarsydda för en skandinavisk vardag. Plaggen är tänkta gjorde för att vara både sköna att ha på sig och för att ha en modern, nordisk design. Alla plagg designas av PRGs designteam i Oslo. Pierre Robert fokuserar särskilt på kvalitet och är noga med att följa upp produktkvalitet, hälsa, miljö och säkerhet och samhällsansvar hos sina leverantörer.

Med kunskap och starka varumärken har bolaget som mål att bidra till tillväxt och lönsamhet för nordisk dagligvaruhandel. Företaget har 200 anställda i Norge, Sverige och Finland, och omsättningen uppgick år 2018 till drygt 680 miljoner NOK. Pierre Robert Group ingår idag i koncernen Orkla, och bolaget har kontor i Stockholm och Vantaa, och huvudkontor i Oslo.

Strumpor från Pierre Robert finns att köpa på deras egna hemsida.

Seger

Varumärket Seger härstammar från 1947 då en 16 år gammal Gunnar Segerqvist röjde ut sina föräldrars gamla vedbod i Röshult, lärde sig hur en stickmaskin fungerar och satte igång. Sortimentet bestod tidigt av sockar, fotbollsstrumpor och längre dam- och barnstrumpor. Den främsta försäljningskanalen var Gunnar Segerqvists farfars gamla cykel.

Idag bedriver Seger fortfarande sin verksamhet på samma ort, men vedboden har bytts ut mot stora funktionella lokaler och den första stickmaskinen har utvecklats till en modern maskinpark. Seger är fortfarande en ledande leverantör av tekniskt stickade strumpor och mössor. Varumärket ingår sedan 2001 i börsnoterade New Wave Group AB. Bland dagens affischnamn finns en mängd svenska alpina stjärnor, inklusive Jens Byggmark, Frida Hansdotter och Sara Hector. Läs mer om Seger och andra typer av sportstrumpor i vår guide på ämnet här.

Topeco

Topeco är ett klassiskt svenskt strumpmärke som tillverkat strumpor sedan man grundade bolaget 1948 i Ulricehamn. Namnet Topeco är en förkortning av grundarnas efternamn: Nils Tholén och Hilding Persson, samt Co för Company. Herrstrumpor utgör idag ungefär 80% av Topecos försäljning, men bolaget säljer även damstrumpor. Topecos strumpor är kända för sin höga kvalitet. De tillverkar strumpor i flera olika material, inklusive bomull, bambu och ull.

Varumärket Topeco är ett svenskt strumpmärke från Ulricehamn med fokus på högkvalitativa herrstrumpor.

Strumpor från Topeco finns att köpa på bl.a. Timarco.

Åhléns

Familjeföretaget Åhléns grundades som Åhlén & Holm i Insjön, Dalarna år 1899. Åhléns är idag ett av Sveriges starkaste varumärken, med 57 varuhus i Sverige och e-handel via åhlens.se. Åhléns erbjuder en smart mix av prisvärda produkter på ett inspirerande, enkelt och lättillgängligt sätt. Sortimentet består idag av över 70 000 produkter och utbudet ökar hela tiden.

Hållbarhet en viktig del i Åhléns dagliga arbete, vilket bland annat inkluderar hur de designar och producerar sina kläder och den påverkan deras verksamhet och produkter har på miljön. Åhléns arbetar med utvalda leverantörer runtom i världen och är kända för sin goda kvalité. Åhléns strumpor är t.ex. de strumpor som fick allra högst betyg i den stora genomgång av strumpor som du kan lösa mer om under Strumptest.