Strumpguiden

Kvalitetsstrumpor går i vår utmärkta strumpguide igenom olika typer av strumpor och hur du ska tänka. Vårt mål är att ge inspiration och inspirera dig till att göra bättre strumpinköp i framtiden.

Strumpan har länge ansetts vara ett av de tråkigaste plaggen i garderoben. Många ser det som ett nödvändigt ont som på sin höjd skyddar fötterna från fukt och kyla. Istället för att investera i snygga och bra strumpor av hög kvalitet väljer många därför att se på plagget som en förbrukningsvara. Resultatet blir att många köper dåliga strumpor och sedan slänger strumporna när de går sönder efter ett par användningar. Istället för att göra så förespråkar vi att man har samma inställning till sina strumpinköp som man har till resten av garderoben. Vi har därför satt ihop en guide som går igenom olika strumpor och syftar till att inspirera dig att göra bättre strumpinköp i framtiden!

Strumpor till kostymbyxor (och smoking/högtidsdräkt)

Till kostym rekommenderar vi på Kvalitetsstrumpor att man väljer en lite tunnare strumpa i bomull, ull eller bambu (läs mer om olika material här). Den tunna strumpan ger en tidlös och stilig känsla som passar med kostym. Samtidigt andas den och känns sval (vilket är särskilt skönt till kostym då man ofta har kostymskor i läder som inte andas särskilt väl).

Färg och mönster på strumpan

Vilken färg du ska välja är självklart en fråga om personlig smak och preferens. Ett bra tips är dock att matcha dina strumpor med dina byxor (snarare än med skorna). En mörk kostym ska du därför matcha med mörka strumpor. Är du sugen på strumpor med mönster bör du gärna hålla dig till relativt sobra mönster, som t.ex. ett tunnare rutmönster eller småprickigt. Precis som med alla klädkoder är det fritt fram att prova dig fram och bryta mot reglerna om du känner dig bekväm. Om du däremot är en ovan kostymanvändare rekommenderar vi att hålla det enkelt till en början.

Ett par mörkblåa ullbyxor matchade med mörkblåa strumpor med ett diskret rött rutmönster.

Korta eller långa strumpor?

De senaste åren har kortare byxlängd varit på modet när det kommer till kostymer. Detta kan vara väldigt snyggt, men det ställer också högre krav på dels matchningen kostym/strumpa och dels på strumpans längd. Längden på strumpan är särskilt viktig när du använder kostymbyxor eller udda byxor i material som t.ex. ull. Detta då du lätt kan hamna i en situation där du slår dig ned och märker hur byxbenet glider upp längst benet. Har du då på dig för korta strumpor blir det ett litet mellanrum mellan byxa och sko. Denna lilla glipa av hud förstör lätt en annars skarp look.

Till smoking finns särskilda regler för vilken strumpa du ska välja, vi har därför sammanställt våra tips i en artikel som finns att läsa här.  

Strumpor till jeans och andra byxor

När det kommer till vardagsklädsel finns det ganska få regler som dikterar vad för strumpor man ska ha. Med bekväma strumpor i bra material kommer man alltid långt. Byxor av grövre kvalitet, typ jeans och chinos, glider inte upp lika lätt som kostymbyxor eller udda byxor i ullmaterial. Därför är det inte lika viktigt med långa strumpor utan man kan istället välja en lite kortare strumpvariant. En kortare strumpa (alltså en strumpa som slutar längre ned på benet) har fördelen att den är svalare då den inte täcker lika mycket av kroppen. Den är också ofta billigare då den inte kräver lika mycket tyg.

Den vanliga strumpan öppnar också upp för lite mer experimenterande med färger och mönster. Den färgglada strumpan har förvisso tappat något i popularitet jämfört med bara för ett par år sedan, men tack vare märken som svenska Happy Socks finns det en hel uppsjö av olika färger och mönster för dig att välja mellan om du vill sticka ut från normen.

Färgglada strumpor matchade med tvättade jeans och ett par penny loafers i läder.

Raggsockor

Raggsockor, även kallad ”tjocksocka” i delar av norra Sverige, är en grovstickad strumpa av garn. Raggsockan tillverkas idag ofta av ullgarn eller av garn i en blandning mellan ylle och syntetmaterial. Givet Sveriges oförlåtande klimat kan raggsockor vara ett lysande sätt för dig att hålla dina fötter kalla även under de värsta vintermånaderna. Under senare år har raggsockan blivit allt vanligare då workwear och den så kallade skogshuggarlooken blivit populär. Strumporna matchas ofta under hösten och vintern tillsammans med ett par grövre kängor och en stickad tröja.

Tubsockor

Tubsockor är en typ av strumpa utan häl som har fått sitt namn från sin tubformade utformning. Tubsockan är oftast vit och har historiskt främst använts vid idrott och andra fritidsaktiviteter (läs gärna mer om sportstrumpor i vårt inlägg här). Under de senaste åren har dock tubsockor fått ett modemässigt uppsving, mycket tack vare den starka streetwear-trenden. Som ett följd av detta har många av världens kändaste modemärken gjort sina egna tolkningar av just tubsockan. Bland de märken som släppt egna tubsockor finns märken som Gucci, Supreme och Vetement.

Ballerinastrumpor / non-socks

Ballerinastrumpor, eller non-socks, är ett perfekt alternativ för den som gillar utseendet och känslan av att vara barfota i sina skor. Med ballerinastrumpor får du en ledig känsla, samtidigt som du skyddar dina fötter mot slitage och dina skor mot svett. Strumporna skyddar hälen och tårna. Dessutom suger strumpan upp fukt från fötterna och skyddar därigenom skorna från svett. Man får de flesta fördelarna som man får med en vanlig strumpa, medan du får till en avslappnad look.