Strumpor test 2024 – Billiga strumpor bäst i test

Vi har sammanställt olika test av strumpor för att se vilka strumpor som är snygga, billiga och mest prisvärda. Testerna visar att billiga strumpor inte alltid behöver vara av sämre kvalitet än dyrare strumpor. Här nedan finner du vilka strumpor som blivit bäst i test i olika test av både herrstrumpor och damstrumpor. Vi har även med specifika test av ullstrumpor och test av stödstrumpor. Vänligen observera att artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Bomullsstrumpor – billiga strumpor bäst i test (testfakta.se)

2014 gjorde Swerea IVF:s textillaboratorium i Mölndal, på uppdrag av Testfakta, ett utförligt test av olika strumpor som jämförde kvalitet och hållbarhet på åtta olika herrstrumpor. Strumporna kom från olika märken och innehöll båda billiga strumpor och strumpor från dyrare märken.

Testet undersökte tre olika parametrar; strumpans slitstyrka, hur mycket strumpans form förändrades efter tvätt (fotlängd och vidd i mudden) samt hur mycket strumporna nopprade efter tvätt.

Åhléns strumpor bäst i test

Åhlens strumpor var överlägset bäst i test när testfakta testade olika slitageparamterar hos strumpor.
Åhlens billiga och prisvärda strumpor var överlägset bäst i test när testfakta testade olika slitageparamterar hos strumpor. Strumpor från Åhlens finns att köpa på Åhlens.se. Ett 4-pack kostar 149 kronor ordinarie pris.

Den överlägsna vinnaren av testet blev ett par svarta, billiga strumpor från Åhléns som fick det starka betyget 4,5 av 5 (och imponerande toppbetyget 5,0 i slitstyrka). Strumporna var även ett av de billigaste paren i testet vilket gör dem både snygga och väldigt prisvärda.

Falkes snygga strumpor nopprade minst och fick näst högst betyg i testet. Strumpornas material är i högkvalitativ bomull som håller fötterna behagligt fräscha och svala, oavsett klimat.
Falkes snygga strumpor nopprade minst och fick näst högst betyg i testet. Strumpornas material är i högkvalitativ bomull som håller fötterna behagligt fräscha och svala, oavsett klimat. Dessa strumpor finns att köpa på Timarco.se där ett tvåpack kostar 199 kronor.

Bland andra strumpor i strumptestet som utmärkte sig var Falke som var den strumpa i testet som var nopprade minst. Däremot tålde Falkes strumpor betydligt färre tvättar än t.ex. Åhlens, vilket troligtvis har att göra med att Falkes strumpor är tunnare och finare i materialet. Falkes snygga strumpor finns att köpa på Timarco med fri frakt.

De tre högsta betygen från strumptestet av testfakta.se:

Åhléns, sockor, 3-pack: 4,5 av 5
Falke, 13174 3000 Black: 3,5 av 5
H&M, sockor, 10-pack: 3,5 av 5

Testet i sin helhet och finns att ta del av på testfakta.se.

Snygga ullstrumpor – bäst i test (Råd & Rön)

Ullstrumpor är idealiska för lågintensiva sporter som vandring och cykling. Men du kan också använda dem som vardagsstrumpor på jobbet. De ger en skön känsla på fötterna, och du behöver inte tvätta dem så ofta.

Bild från Råd & Röns test av ullstrumpor. Testet testade olika strumpor av ull och vilken kvalitet de höll.
Bild från Råd & Röns test av ullstrumpor

Tidningen Råd & Rön gjorde ett test där man testade 8 ullstrumpor, i dam- och herrstorlek. Strumporna funkar lika bra till vardags, som på joggingturen eller skogspromenaden.

Ullstrumporna i Råd & Röns test var av tunnare modeller som marknadsförs för multisport eller vandring under vinter, vår och höst. Tidningen lät en testpanel med 13 kvinnor och män i olika åldrar använda strumporna i fem veckor. De vandrade framförallt med dem, men aktiviteter inkluderade också cykling, jogging, trädgårdsarbete, resande och användning på jobbet. Testet inkluderade även tuffa labbtester där man slet och drog i stumporna, utsatte dem för nötning, tvättade dem och blötte ner dem med konstgjord svett.

Icebreaker Multisport Light blev bäst i test när Råd & Rön testade ullstrumpor.
Icebreaker Multisport Light blev bäst i test när Råd & Rön testade ullstrumpor. Strumporna finns att köpa på Outdoorexperten.se och kostar 219 kronor ordinarie pris.

Merinoull blandat med stärkande syntetmaterial

Alla åtta strumporna i Råd & Röns test bestod av minst 50 procent merinoull, och har en inblandning av olika syntetmaterial, till exempel polyamid, polyester och elastan. Det ger dem bättre slitstyrka och passform. Merinoull är den mjukaste och finaste fårullen som ger en skön känsla mot huden, läs gärna mer om merinoull och andra material under fliken Vanliga material. Priserna på strumporna i testet varierar – de billigaste kostar 40 kronor, de dyraste 250 kronor.

Hur bra materialet i strumporna håller i labbtester beror enligt Råd & Rön bland annat på kvaliteten på ullen, inblandningen av syntetfibrer i garnet och hur stickningen är gjord. All ull går ihop något efter tvätt, men det gör också strumporna slitstarkare. Med det sagt bör strumporna naturligtvis inte krympa för mycket. Ulvang Super krympte 11,6 procent på längden och 12,6 procent på bredden, vilket är att anse som alldeles för mycket. Bäst när det gällde krympning klarade sig Falkes strumpa, som inte krympte alls på längden och bara 1,1 procent på bredden.

Strumporna Seger Sense Trekking Mid kom tvåa i Råd & Röns test av ullstrumpor.
Seger Sense Trekking Mid kom tvåa i Råd & Röns test av ullstrumpor. Strumporna kostar 189 kronor paret och finns att köpa på Timarco.se.

Bäst i test i Råd & Röns test blev Multisport Light Cushion från märket Icebreaker. Strumpan fick höga betyg av både testpanelen och i materialtestet, och 100% av deltagarna i testpanelen uppgav att de skulle köpa dessa strumpor själva. Icebreakers strumpor finns att köpa på flera ställen online, inklusive Outdoorexperten.

Testet gav stämpeln ”Bra köp” till strumporna Sense Trekking Mid från Seger. Strumpan blev kallad en ”bra allroundstrumpa som passar de flesta aktiviteter” och fick höga betyg av både testpanelen och i materialtestet. Strumporna finns att köpa på Timarco och kostar 189 kronor paret.

Falke TK2 Wool kom på tredjeplats i Råd & Röns test av ullstrumpor.
Falke TK2 Wool kom på tredjeplats i Råd & Röns test av ullstrumpor.

De tre högsta betygen från strumptestet av testfakta.se:

Icebreaker, Multisport Light: 78 av 100
Seger, Sense Trekking Mid: 70 av 100
Falke TK2 Wool: 68 av 100

Testet publicerades av Råd & Rön i november 2016 och finns att ta del av i sin helhet på deras hemsida.  

Kompressionsstrumpor – bäst i test (Sportamore Magazine)

Kompressionsstrumpor förebygger svullna och trötta fötter när du tränar, springer eller är på resande fot. I juli 2018 gjorde Sportamore Magazine ett test där de rekommenderade sex olika modeller.

Testet utvärderade kompressionsstrumpor baserat på fyra olika parametrar; fukttransport, passform, komfort och kompression.

Bäst i test i Sportamores test av kompressionsstrumpor blev Compression Superior från Gococo.
Bäst i test i Sportamores test av kompressionsstrumpor blev Compression Superior från Gococo. Strumporna finns att köpa hos Outdoorexperten.se och kostar där bara 251 kronor (359 kronor ordinarie pris).

Bäst i test blev strumporna Compression Superior från märket Gococo med följande motivering: ”Strumporna kramar åt ordentligt på underbenen, vilket bidrar till att du känner ett starkt stöd och en värme som är fantastisk. Kompression ligger på 15-27 mmHg, vilket är ett högre tryck än i modellen Compression, så cirkulationen får hjälp. Strumporna skaver ingenstans och storleken upplever vi som lagom, men eftersom det är ett storleksintervall är det svårt att få en helt perfekt storlek när du ligger precis i skarven mellan två storlekar. Kvaliteten är grym! Du får verkligen vad du betalar för. Luftkanaler i foten ger en fräsch känsla och du kan svettas ordentligt utan att det kännas blött i skon. Extra plus i kanten för silikon på insidan av skaftet som ser till att strumpan sitter som berget.”

Compression Superior från Gococo finns att köpa på Outdoorexperten för 359 kronor.

Testet i sin helhet finns att ta del av på Sportamores hemsida.

Herrstrumpor – snygga strumpor av hög kvalitet bäst i test (Icakuriren)

Icakuriren gjorde ett test där de testade tio märken av svarta ullstrumpor. Testet gjordes av Textil- & Läderlaboratoriet, Stockholm AB. Strumporna mättes och granskades före och efter tvätt enligt skötselråden i 30 eller 40 grader. Strumpornas härdighet mot nötning testades tills hål eller uttunning uppstått. Varje prov upprepades två gånger.

Strumporna som var med i testet hade olika pris, priset varierade från 26 kronor för de billigaste till 169 kronor paret för de dyraste. Med priset varierade även andelen ull i strumporna, från 34 procent i de billiga strumporna från H&M till 80 procent i de dyra strumporna från Burlington.

Testet fann att strumporna från Wolsey hade bäst slittålighet och att strumporna från Wolsey höll formen bra även efter tvätt. Testet utsåg därför strumporna från Wolsey till bäst i test.

Testets överraskning var de billiga strumporna i 2-pack från Dressman för 30 kronor paret.  De visade sig vara både slitstarka och hålla formen bra, och testet utsåg därför till mycket prisvärda.

Strumporna från Pierre Robert kom på tredje plats i Icakurirens test. Dessa strympor är behandlade med MaxDry™ Technology som ger en effektiv fukttransport, vilket lämpar sig för träning.
Strumporna från Pierre Robert kom på tredje plats i Icakurirens test. Dessa strympor är behandlade med MaxDry™ Technology som ger en effektiv fukttransport, vilket lämpar sig för träning. Strumporna finns att köpa på Pierre Roberts hemsida och kostar 119 kronor för ett 2-pack.

På tredje plats i testet kom strumporna från Pierre Robert.

H&Ms strumpor sämst i test

Minst slitstarka visade sig H&Ms strumpor vara, de gick sönder först av samtliga, såväl på hälen som på tån. Nästan lika dålig höll KappAhls strumpor. Även de dyrare strumporna från Bleuforêt höll dåligt, då dessa innehöll silke, och därför fick även dessa lågt betyg för slittålighet.

Testet visade att strumporna i testet överlag höll formen efter tvätt bra, givet att man följer tvättråden.

Testet finns att ta del av i sin helhet på Icakurirens hemsida.