Strumpans historia

Strumpor är en typ av kläder för fötterna som funnits sedan medeltiden. Förr i tiden kallade man strumpor för hosor, ett ord som man fortfarande använder i vissa delar av Sverige än idag.

Under medeltiden var det främst rika människor som använde strumpor, då strumpor var dyra att tillverka. Vanligt folk hade därför helt enkelt inte råd. Riddare och andra krigare använde dock strumpor för att skydda fötterna mot sin hårda rustning.

Under 1600-talet började även majoriteten av svenskarna använda strumpor, ofta stickade man dessa själva i värmande material som ull. I början av 1700-talet kom så stickningsmaskinen till Sverige, vilket möjliggjorde billig massproduktion av strumpor. Spinnmaskinerna uppfanns i England i slutet av 1700-talet och Sveriges första textilfabriker byggdes i början av 1800-talet. Textilfabrikernas utveckling och masstillverkning av textiler ledde till stora förändringar i vår livsstil. När man sedan uppfann rundstickningsmaskinen blev det möjligt att tillverka strumpor i tuber direkt, vilket gjorde arbetet betydligt enklare.

Det var först i början på 1900-talet som man började designa strumporna med mönster och färger, samt i nya material som nylonstrumpor.

Idag finns en mängd svenska märken som producerar strumpor i olika material, du kan läsa mer om några av dessa märken under fliken Varumärken.