Vanliga material

Kvalitetsstrumpor har gått igenom de vanligaste materialen som man tillverkar strumpor av och vad som kännetecknar varje material. Här nedan kan du läsa om de vanligaste materialen som används i strumpor: akryl, bambu, bomull, kashmir, nylon, polyester, ull och merinoull. Om du istället vill läsa om vilka strumpor som blivit utsedda till bäst i test rekommenderar vi att du spanar in vår sida Strumptest.

Akryl

Akryl är ett syntetiskt material som är lätt och mjukt, och som ger en känsla som påminner om traditionell ull. En fördel med akryl jämfört med ull är att det är bekvämare (sticks mindre) och är billigare att tillverka. Det är däremot inte lika varmt som ull och andas inte heller på samma sätt. Akryl och andra syntetiska material är populära i sportstrumpor då det är ett fuktavstötande material, läsa gärna mer om sportstrumpor i vår utmärkta guide.

Bambu

Ett material som ökat i popularitet de senaste åren är bambu. Det är ett miljövänligt, naturligt fiber spunnet från bambugräs. Materialet ger tyget en särskilt lyster, är följsamt mot foten och har en utmärkt andningsförmåga. Det passar särskilt väl för just strumpor då man anser det vara antibakteriellt, vilket gör att det motverkar odör och bakterier. Bambu är mjukare mot foten än bomull och torkar dessutom betydligt fortare.

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika, samt i vissa delar av Europa.

Läs gärna mer om bambustrumpor och hur material skiljer sig från bomull i vårt inlägg på ämnet här.

Bomull

Bomull är ett naturmaterial som människan har använt i cirka 7000 år för att tillverka kläder. Den kommer från bomullsplantan som växer i buskar på stora fält. Materialet är världens mest använda naturfiber för klädproduktion då det är lätt, mjukt, andas väl och kan tvättas varmt. Bomull är ett väldigt tåligt material. Man kan tvätta och torka det i höga temperaturer utan att det går sönder, dock med risk för krympning. Egyptisk bomull är av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorters bomull.

Bomullsplantan växer i buskar på stora fält.

Kashmir

Kashmir, även stavat kaschmir på svenska eller cashmere på engelska, är en särskild sorts ull. Man utvinner kashmir genom att ta underullsfibrer från tama getter som lever i mycket kallt klimat. Namnet på ullen kommer från regionen Kashmir i norra Indien. Ullen är mycket mjuk och lätt och man upplever den därför som väldigt bekväm mot huden. Kashmirstrumpor är väldigt mjuka och ofta ganska dyra.

Läs gärna mer om kashmirstrumpor i vårt specialinlägg på ämnet här.

Nylon

Nylon är ett konstgjort fiber som påminner mycket om silkesfibrer. Materialet har god elasticitet och slitstyrka. När nylonstrumpan blev populär i mitten av 1900-talet ersatte de nästan helt silkesstrumporna som man använt tidigare. Man började tillverka nylonstrumpor år 1939, och året därpå inledde man försäljningen i Europa. Ordet finns noterat i svensk skrift sedan 1941. I Sverige påbörjade Malmö Strumpfabrik tillverkningen 1945. I och med att man introducerade strumpbyxor under 1960-talet har dock bruket av nylonstrumpor till vardags minskat.

Dagens strumpbyxor har i stort ersatt nylonstrumporna. Dessa strumpbyxor i 100 den kommer från Falke och är helt ogenomskinliga och visar inte någon hud. Finns att köpa på Wakakuu för 339 kronor.

Polyester

Polyester är den vanligaste syntetfibern och också ett av de allra vanligaste materialen i strumpor. Man började tillverka polyester på 1950-talet, och idag är det världens andra viktigaste tygmaterial efter bomullen. Polyesterfibern är slitstarkt och håller värmen bra , samtidigt som den är mycket bra på att hantera fukt.

Ull

Vanlig fårull är ett fint naturmaterial som håller värmen bra, har god ventilation och fukttransporterande egenskaper. Man använder vanlig ull mycket i klädesplagg som underställ och strumpor då materialet innehåller ämnen som bryter ned illaluktande bakterier. Personer med känsligare hud upplever ofta att vanlig fårull kliar och sticker mot huden. Istället för vanlig ull bör du då titta på en mjukare ull med finare kvalitet såsom merinoull eller kashmir.

Strumpor Softmerino i en ullmix från FALKE. Trendiga strumpor som består av en mjuk merinoull på utsidan och bomull på insidan som ger en bra temperaturreglering. Finns att köpa på Wakakuu och kostar 179 kronor.

Det är viktigt att ullplagg tvättas med fintvättmedel. Tvättmedel med enzymer bryter nämligen ner ullfibrerna och kan göra hål i plaggen. Ull ska inte heller tvättas för varmt – fintvätt i 30-40 grader är det som gäller, och undvik hård centrifugering.

Merinoull

Merinoull kommer från merino, en rasgrupp av tama får som man främst håller för ullproduktion. Strumpor i merinoull är mjukare än vanlig fårull och därför tycker de flesta att de är både skönare och kliar mindre (än vanlig ull). Merinoullen är ventilerande och värmereglerande, torkar fort och man behöver inte tvätta den så ofta tack vare fettet i fibrerna som håller smuts borta.

Materialet är dyrare än vanlig fårull, men billigare än kashmir. Merinofåren kommer ursprungligen från Spanien men idag är Australien det land i världen som producerar mest merinoull, och står idag för över tre fjärdedelar av världsproduktionen.