Tips på ankelstrumpor, sneakersstrumpor och korta strumpor

Ankelstrumpor, alltså korta strumpor utan skaft, är en populär sorts strumpa. Strumporna har en mängd olika namn, de lite högre kallas ofta ankelstrumpor eller sneakersstrumpor, medan de lägre kallas barfotastrumporna eller ballerinastrumporna. Detta är strumpor med antingen lågt skaft som slutar vid ankeln (därav namnet) eller strumpor som helt saknar skaft. Låga stumpor är perfekta att bära när det är varmt eller om man vill undvika att strumpan ska synas. De passar lika bra till shorts som till olika typer av kortare byxor som slutar precis där foten börjar.

Snygga ankelstrumpor i lyxig 100% merinoull från Minfot.se. Strumporna säljs i fempack och finns i både herr- och damstorlekar.

Ett tips när man köper ankelstrumpor är att köpa strumpor som har silikon bak i hälen, som gör att strumpornas sitter bekvämt på foten och inte kasar ned under användning. Ull och speciellt merinoull bra material även i ankelstrumpor. Strumpornas ull fungerar  temperaturreglerande och hjälper kroppen att hålla en jämn temperatur. Ullen neutraliserar även doft och transporterar effektivt bort fukt från fötterna. Det ger fötterna ett fräschare, friskare och behagligare klimat att vara i. Läs mer om ull som strumpmaterial i vår djupdykning om ullstrumpor.  

Ankelsstrumpor/sneakersstrumpor för träning

Ankelsstrumpor kommer i en mängd olika utföranden och finns i flera olika sportvarianter. Korta sportsstrumpor lämpar sig särskilt väl för träning, då de är korta och passar till träningskläder som shorts. I och med att strumporna är både svala och bekväma är de populära som löparstrumpor, men även för cykling och för andra sporter som t.ex. tennis.

Performance socks från Björn Borg i mikrofibermaterial som låter foten andas. Silikon i hälen som håller strumpan på plats under träningen. Tvåpack på Björn Borgs hemsida kostar 79 kronor.

Korta strumpor används ofta vid löpning under de varmare årstiderna, men man bör komma ihåg att den långa strumpan har vissa fördelar när man springer. Dels ger inte korta strumpor samma stöd som höga strumpor vid löpning. Och dels kan det vara skönt att ha höga strumpor för att skydda benen från skärskador från buskar och snår om man springer i skog och terräng.

Varför ha strumpor överhuvudtaget?

Under vår och sommar är det en lockande tanke att skippa strumpor helt och hållet och istället köra helt barfota i sina skor. Det är dock ingen särskilt bra idé. Strumpor är viktiga för dina fötters välmående. Inte bara är de effektiva för att transportera bort fukt, de skyddar även dina fötter mot slitage (som lätt uppstår om du har skor utan strumpor). Strumpor agerar också stötdämpande för din fot.

Populär och prisvärd sneakerstrumpa från Åhlens i bomull. Trepack kostar bara 99 kronor och finns på Åhlens.se.

Att helt skippa skor kan alltså skada dina fötter. Dessutom finns det en stor risk att dina fötter och skor luktar illa då människor svettas extra mycket om just fötterna. Dessutom riskerar du att förkorta livslängden på dina skor, vilket ju vore synd. Vi rekommenderar därför att använda barfotastrumpor (även kallade ballerinastrumpor) för att få till en snygg ”barfotalook”.

Barfotastrumpor passar bra med loafers och chinos för en avslappnad men uppklädd look

Barfotastrumpor eller ballerinastrumpor

Ankelstrumpor passar som sagt väldigt bra till träning, men till vardags rekommenderar vi istället en strumpa som inte syns överhuvudtaget. Dessa strumpor kallas ofta barfotastrumpor eller ballerinastrumpor, och skiljer sig från ankelstrumpor då själva strumpan slutar nedanför fotknölen. I vissa fall täcker strumporna inte ens fotryggen, utan är anpassade för ballerinaskor (därav namnet ballerinastrumpor). Dessa strumpor passar utmärkt att använda i skor som slutar tidigt över fotryggen, t.ex. ett par loafers eller ett par seglarskor.

Grymma invisible strumpor från Minfot.se i bambumaterial. Passar perfekt till loafers. Finns i både herr- och damstorlekar och kostar bara 49 kronor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *