Ullstrumpor är en av de populäraste typerna av strumpor. Ull är ett fint naturmaterial som håller värmen bra, har god ventilation och fukttransporterande egenskaper. Ull är särskilt väl lämpat som material i strumpor då materialet innehåller ämnen som bryter ned illaluktande bakterier.
Personer med känsligare hud kan uppleva att vanlig fårull kliar och sticker mot huden. Istället för vanlig ull bör du då titta på en mjukare ull med finare kvalitet såsom merinoull eller kashmir.
Detta är en artikel om ullstrumpor och en del av vår serie om olika materialval. Vi har tidigare skrivit om kashmirstrumpor och bambustrumpor samt gått igenom olika material på samlingssidan för Vanliga material.
Varför ullstrumpor kan vara bättre än strumpor av bomull och syntetiska material
Ull gör sig väldigt bra som material i strumpor då det kan absorbera mycket fukt utan att strumporna upplevas som blöta. Ullen transporterar bort fukten från huden. Det är därför ull kan hålla dina fötter varma trots att dina strumpor är blöta. På vintern är det därför särskilt behagligt att använda ull som närmsta material mot dina fötter. Det är också väldigt bra att ha just ullstrumpor i gummistövlarna av samma skäl!

Ull har också temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla. På vintern kan ullstrumpor ha en värmeisolerande effekt, medan man kan använda tunna ullstrumpor året runt då materialet andas och har en svalkande effekt.
Ullstrumpor är också bra för sina bakteriehämmande egenskaper. Då ull förhindrar kroppsodör passar det därför bra att använda till just strumpor. Ull har även självrensade egenskaper och materialet är enkelt att hålla rent. Ullstrumpor behöver därför inte tvättas lika ofta som ull av bomull eller syntet. Däremot kan det vara en god idé att vädra sina strumpor efter användning.
En annan fördel med ull är att materialet är naturligt elastiskt. Ullstrumpor tappar inte formen och skrynklar sig väldigt lite. Om dina strumpor krymper kan de i de flesta fallen sträckas tillbaka genom att du drar lite i dem medan de fortfarande är blöta efter tvätt.
Merinoull – ett ypperligt materialval för både vardag och träning
Merinoull kommer från merinofåren, en rasgrupp av tama får som man idag främst har för ullproduktion. Strumpor i merinoull är mjukare än vanlig fårull och därför tycker de flesta att de är både skönare och kliar mindre (än vanlig ull). Merinoullen är ventilerande och värmereglerande, torkar fort och man behöver inte tvätta den så ofta tack vare fettet i fibrerna som håller smuts borta.

Merino är mjukare än många andra ullsorter. Fibrerna är ultrafina (ungefär en tredjedel av ett människohårs diameter) och upplevs inte som stickig som annan ull kan göra. Anledning till det är att fibrerna är så ultrafina att de helt enkelt inte kan hålla uppe sin egen vikt, vilket gör att de istället böjs och känns väldigt mjuka och sköna mot din hud.
Materialet är generellt sett dyrare än vanlig fårull, men billigare än kashmir.
Merinofåren som ger ullen dess specifika karaktär
Merinofåren kommer ursprungligen från Spanien men idag är Australien det land i världen som producerar mest merinoull, och står idag för över tre fjärdedelar av världsproduktionen.

Vanliga får betar gräs i lågländerna. Merinofåren å andra sidan är uppfödda bland kuperade landskap och djuren har därför utvecklat en unik och mångsidig päls. Pälsen håller fåren varma och torra under den kalla vintern och svala under den heta sommaren. Merinofåret överlever i dessa extrema förhållanden tack vare ullfällens fantastiska naturliga egenskaper. På vintern växer fåren ett extra lager täckhår på merinofårets bottenull som skyddar och gör att fåren klarar flera minusgrader.
Merinoull passar väl för idrottande och utomhusaktiviteter
Strumpor av merinoull lämpar sig väl inte bara vid kyla, utan även när det är varmt eller vid idrottande. Merino är tekniskt aktiva fiber som svarar på både omgivningens temperatur och din kroppstemperatur. Merinoullen samlar på sig och släpper ifrån sig värme för att balansera din huds mikroklimat. Att bära strumpor gjorda av merinoull kan därför liknas vid att bära ditt eget personliga luftkonditioneringssystem.

Merinoull är särskilt bra på att absorbera fukt. En merinofiber kan absorbera upp till 35 % av sin egen vikt i fukt innan det känns blött. Merinoullen absorberar aktivt svett från din hud och släpper sedan ifrån sig den genom avdunstning. Merinofiber absorberar luktmolekyler och fångar dem i sin kärna där du inte känner lukten av dem. Merino har en så otrolig motståndskraft mot lukt att du kan använda det om och om igen mellan tvättarna.
Det är merinons motståndskraft mot lukt som gör att du inte behöver tvätta dina ullstrumpor så ofta. Det finns exempel på de som använt samma skidstrumpor i merinoull under en hel vecka utan att tvätta dem. När du använt strumporna under en dag tar du av dem och hänger upp dem för vädring. Strumporna är sedan redo att användas igen nästa dag. Merinon håller inte heller kvar dålig lukt som andra material. Läs mer om skidstrumpor i vårt inlägg på ämnet här.
Tvättråd ullstrumpor – viktigt att tänka på!
Genom att använda dina ullstrumpor flera gånger innan du tvättar dem sparar du även vatten och minskar din miljöpåverkan. När du väl tvättar dina ullstrumpor är det dock viktigt att de tvättas med fintvättmedel. Tvättmedel med enzymer bryter nämligen ner ullfibrerna och kan göra hål i plaggen. Du ska heller inte tvätta ull för varmt. Kör dina ullstrumpor på fintvätt i 30-40 grader, och undvik hård centrifugering.
Thank you!!1
Pingback: Tips på ankelstrumpor, sneakersstrumpor och korta strumpor