mountaineer, forward, blizzard

Skidstrumpor – de bästa strumporna för slalom och längdskidor

Skidåkning är en populär vintersysselsättning i Sverige, såväl utför som på längden. Då sporten kräver kallt väder är det dock viktigt att man är rätt klädd för att slippa frysa. Det är också viktigt skydda sina fötter mot skav. Ett enkelt sätt att skydda sina fötter mot både köld och skav är att investera i ett par bra och rejäla skidstrumpor. Precis som andra typer av strumpor finns det en uppsjö av skidstrumpor i olika material, längder och prisklasser.

En bra skidstrumpa ska vara i ett material som både värmer din fot och håller den torr och ventilerad. Det är viktigt att tänka på att strumporna är gjorda i ett bra funktionellt material, samt att de är tillräckligt höga för att gå en bit över kanten av pjäxan. Ett par riktigt bra skidstrumpor ser till att dina fötter håller sig torra och varma en hel skiddag.

Precis som all annan skidutrustning finns det en uppsjö av skidstrumpor på marknaden av olika märken och i olika material. Strumporna skiljer sig ofta från varandra när det kommer till material. Bra skidstrumpor innehåller ofta en mix och innehåller olika procent bomull, ull, merinoull, syntet och elastiska material.

Norröna Lyngen Light Weight Merino Socks: Kvalitetsstrumpor går igenom vad du ska tänka på när du väljer de bästa skidstrumporna för slalom och längdskidor
Norröna Lyngen Light Weight Merino Socks är långa, tunna strumpor i merinoull och är det självklara valet för topptursentusiasten. Strumporna sitter mjukt och bekvämt mot huden, torkar snabbt, andas och är hållbara. Ull har också ett naturligt skydd mot mikrobiell tillväxt och minskar dålig lukt. Strumporna kostar 299 kronor på Outdoorexperten.

Skidstrumpor i en blandning av syntet och ull

Bra skidstrumpor är tillverkade i en blandning av syntet och ull som gör att de är slittåliga och varma samtidigt som de transporterar bort fukt.

När det kommer till värme är det inga material som kan mäta sig med ull. Ull är ett fantastiskt naturmaterial som isolerar och håller kvar värmen. Det är också väldigt bra på att leda bort värme och ventilera foten. Läs gärna mer om olika material i vår genomgång Vanliga material. Om du vet att du är en person som lätt fryser om fötterna bör du sikta på skidstrumpor med en hög andel ull, gärna 20 procent eller mer.

Smartwool Phd Ski Medium: Kvalitetsstrumpor går igenom vad du ska tänka på när du väljer de bästa skidstrumporna för slalom och längdskidor
Smartwool Phd Ski Medium är en slitstark skidsocka som ger optimal värme och andningsförmåga under långa skidturer. Strumpan är stickad med två elastiska material för bättre stretch. Sockan har också strategiskt placerade ventilationszoner i meshmaterial för ökad andningsförmåga och fuktkontroll. Strumporna finns på Outdoorexperten och kostar 345 kronor.

Merinoull är en särskilt bra ull som lämpar sig väl i skidstrumpor. Merinoull kommer från merino, en rasgrupp av tama får som man främst håller för ullproduktion. Strumpor i merinoull är mjukare än vanlig fårull och därför tycker de flesta att de är både skönare och kliar mindre. Merinoullen är ventilerande och värmereglerande och torkar fort. Dessutom behöver du inte tvätta den så ofta tack vare fettet i fibrerna som håller smuts borta. Merinoull är också effektivt när det kommer till att hålla dålig lukt borta,. Det är särskilt viktigt när man väljer skidstrumpor då lukt ofta kan vara ett problem.

Tre saker att tänka på när du väljer skidstrumpor för slalom och snowboard

Högt skaft – Skaftet på strumporna ska vara tillräckligt höga. Vårt tips är att se till att strumporna är så pass långa att de går upp över pjäxans kant när du drar upp dem.

Förstärkta partier – Detta är särskilt viktigt för utförsåkning då man har hårdare pjäxor som sitter åt. Vi rekommenderar att man väljer skidstrumpor som har lite tjockare material på smalbenet och fotens ovansida som dämpar tryck från pjäxans spännen.

Icebreaker Wmns Ski+ Medium Otc:  Kvalitetsstrumpor går igenom vad du ska tänka på när du väljer de bästa skidstrumporna för slalom och längdskidor
Icebreaker Wmns Ski+ Medium Otc är en bekväm, heldämpad damstrumpa, som är tillverkad av varm och slitstark merinoull med en superbekväm, anatomisk passform som presterar hela dagen i skidbacken. Strumpan har stöd vid vristen, hälen och vaden som håller den på plats, medan skulpterad dämpning maximerar passformen och komforten. 299 kronor hos Outdoorexperten.

Tunna och smidiga – Ett vanligt missförstånd när man väljer skidstrumpor är att tjocklek automatiskt innebär värme. Att ett par strumpor är tjocka är inte samma sak som att de är varma. Väljer du ett par för tjocka strumpor i ett par tighta pjäxor kan det snarare ge motsatt effekt. Detta riskerar göra att blodflödet till tårna hindras.

Tre saker att tänka på när du väljer skidstrumpor för längdskidor och annan träning

Skillnad på höger och vänster – Välj ett par strumpor där höger och vänster skiljer sig åt. Precis som att du har en särskild pjäxa för höger och vänster så bör även dina strumpor vara anpassade för dina fötter. På så sätt säkerställer du att passformen blir perfekt.

Förstärkningar – Precis som vid utförsåkning bör du vid träning använda ett par strumpor med särskild förstärkning. Träningsstrumporna är förstärkta med lite tjockare material under häl och trampdyna eftersom det är där skavsår oftast uppstår. Strumporna är också lite tunnare över fotryggen, där den ventilerar bort fukt från foten.

Dählie Sock Athlete Warm: Kvalitetsstrumpor går igenom vad du ska tänka på när du väljer de bästa skidstrumporna för slalom och längdskidor
Dählie Sock Athlete Warm är en teknisk ullstrumpa till dam och herr designad för träning vid kalla temperaturer. En mycket bra passform med slitstark sula, som sitter bra på foten under hela aktiviteten. 245 kronor hos Outdoorexperten.

Mindre storleksspann – Bra träningsstrumpor finns ofta tillgängliga i fler storlekar än ”vanliga” strumpor. Precis som att du vill ha särskilda strumpor anpassade efter höger och vänster så vill du ha exakt rätt storlek och passform på dina strumpor istället för ett spann. Fler storleksval gör det lättare att hitta den storlek som sitter perfekt på din fot. Dessutom så slipper du få skav av att strumporna veckar sig.

Kvalitetsstrumpor går igenom vad du ska tänka på när du väljer de bästa skidstrumporna för slalom och längdskidor
Kom ihåg att knäppa upp pjäxorna i sittliften och röra på tårna för att öka blodcirkulationen i framdelen av fötterna

Tips: Knäpp upp pjäxorna

Ett gammalt knep för att slippa frysa om fötterna som ofta glöms bort är att se över knäppningen av pjäxorna. I ett försök att få extra bra kontroll över skidorna råkar många spänna pjäxorna för hårt under skidåkningen. Detta kan kännas skönt inledningsvis, men efter ett tag i backen kan det bli kallt om framfötterna och tårna. Problemet är då troligtvis att du spänt åt pjäxorna ett snäpp för hårt vilket stoppat en del av blodcirkulationen till tårna. Lätt hänt, men också lätt åtgärdat! På samma tema kan det vara smart att knäppa upp pjäxorna i sittliften och röra på tårna för att öka blodcirkulationen i framdelen av fötterna.

1 reaktion på ”Skidstrumpor – de bästa strumporna för slalom och längdskidor”

  1. Pingback: Strumpor på Black Friday 2020 - Billiga och snygga märkesstrumpor på rea

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *