Bambustrumpor – Vad du behöver veta om strumpor av bambu och hur det skiljer sig från bomull

Under senare år har bambu ökat i popularitet som ett bekvämt och  miljövänligt alternativ till bomull i underkläder och speciellt strumpor. Den fiberrika insidan av bambustammen är särskilt lämplig för tillverkning av tyg som känns mjukt och flexibelt mot huden och som anpassar sig efter ens kroppstemperatur. Bambustrumpor är idag väldigt populära och finns att köpa från de flesta kända strumptillverkarna.

Det som gör bambu så unikt jämfört med andra naturresurser är att den kan slå rot på över 70 % av jordens landareal, och många klassar den därför som en av de mest förnyelsebara resurserna på jorden. Bambu växer dessutom på många geografiska platser där det finns mycket fattigdom, vilket gör det till en viktig resurs för människor i utvecklingsländer.

Detta är en artikel om bambustrumpor och en del av vår serie om olika materialval. Vi har tidigare skrivit om kashmirstrumpor samt gått igenom olika material under fliken Vanliga material.

Bambuns egenskaper

Tyg av bambu andas och gör att du känner dig torr i jämförelse med andra material. Materialet har även en viss förmåga att absorberar dålig lukt, vilket innebär att både du och dina plagg håller er fräscha längre. Eftersom tyg av bambu också är antistatiskt så är det både smutsavstötande och samtidigt extra mjukt mot huden.

Prisvärda herrstrumpor i mjuk materialmix med bambuviskos. Ett fempack kostar 199 kronor och finns på Åhlens.se

Vilken bambu används till bambustrumpor?

Bambu är en människotillverkad regenatafiber och kommer från bambuplantan. Moso bambu är namnet på den vanligaste bambusorten som man använder för tillverkning av bambufibrer. Inom botaniken klassar man den som ett ogräs, vilket hänger ihop med hur snabbt den växer. Bambun växer otroligt snabbt och kan skördas redan efter 4 år. Efter skörd behöver man inte plantera om bambun igen utan den gror naturligt. Bambu är en cellulosafiber och är den femte största naturliga fibern efter bomull, lin, ull och silke. Fibern har god upptagningsförmåga av fukt och ventilerar sig bra. Fiberns egenskaper överträffar många andra fibrer. Den har bland annat bättre förmåga av att torka jämfört med andra fibrer. Den är även låggallergen vilket gör att den kan användas av människor med känslig hud. 

Bambustrumpor jämfört med strumpor i andra material

Bambu är mjukare än bomull med en liknande textur och en blandning mellan kashmir och silke. Fibern är känd för att absorbera fukt på ett bra sätt, släppa igenom luft samt ha en god formstabilitet. Då bambufiber består av små mikrohål andas den bra och är sval mot kroppen. Bambufiber suger åt sig färg bättre än de flesta liknande fibrer och resultatet blir ofta klarare färger och mer lyster jämfört med snarlika fibrer. Detta gör att det kräver en mindre mängd färgämnen jämfört med andra populära strumpmaterial som bomull, modal och viskos. Det medför att man sparar pengar och att det blir mer miljövänligt än med andra fibrer. 

Supcare Black 5:pack Bambustrumpor är svarta, bekväma och sköna strumpor i bambu från märket Supcare. Materialet gör även att fötterna hålls torra och motverkar odör. Finns att köpa på Minfot.se där ett fempack kostar 229 kronor.

Det som gör bambu unikt gentemot andra material är att den har egenskaper av att vara naturligt antibakteriell. Textilier och kläder tillverkade av bambu har dessutom lätt för att absorbera och avdunsta vatten, vilket också bidrar till att bambutextilier inte drar åt sig otrevliga odörer. Dessa förmågor gör också att bambutextilier känns svalt, komfortabelt och inte klibbar mot huden vid höga temperaturer.

Bambu lämpar sig också särskilt väl som material för strumpor då det har en hög elasticitet. Ett material som gjort av 100 procent bambuviskos har en elasticitet på runt 20 procent. 

Är bambustrumpor miljövänligare än bomullsstrumpor?

Bambu är en av jordens snabbast växande plantor. Bambun växer otroligt snabbt, det kan växa upp till en meter per dag. Den är förhållandevis enkel att odla och kräver varken konstgjordbevattning, besprutning eller konstgödning. Växten trivs på många olika platser och behöver inte särskilt mycket vatten för att överleva och må bra. Efter att man har skördat bambun så återhämtar sig växten dessutom väldigt fort. 

Bomull skiljer sig från bambu då det behöver bekämpningsmedel för att kunna växa. Dessa ämnen är ofta giftiga och ibland stannar de dessutom kvar i tyget. Förutom att bomullsplantering ofta kräver bekämpningsmedel så behöver man dessutom mycket gödningsmedel och vatten för att odla bomull. Som ett exempel så brukar man säga att det krävs mellan 10 000 och 20 000 liter vatten för att göra ett par jeans. 

Idag säger man att man odlar bomull på ungefär 2,5 procent av världens odlingsyta men att bomullsodlingar ändå står för runt 25 procent av världens alla växtgifter. Detta har skapat starka motreaktioner under senare år, vilket gjort att ekologiskt odlad bomull har fått ett stort uppsving. 

2 reaktioner på ”Bambustrumpor – Vad du behöver veta om strumpor av bambu och hur det skiljer sig från bomull”

  1. Pingback: Kashmirstrumpor - Allt du behöver veta om strumpor i kashmir

  2. Pingback: Roliga strumpor till maskerad och fest

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *