Sportstrumpor – De bästa strumporna för träning, löpning och gymmet

Ju mer seriöst man tar sin träning, desto mer seriös är man med sin utrustning. Men det finns ett område som idrottare på alla nivåer tenderar att missa eller glömma bort, nämligen att välja rätt strumpor för sin träningsform. Många tycker att det räcker med ett gäng likadana sportstrumpor som de använder när de tränar, oavsett träningsform. Men vilken typ av sportstrumpor du ska använda beror helt på vilken typ av träning du gör. Vi har satt ihop en guide för dig som vill ta din sportutrustning och därigenom prestation till nästa nivå.

Om du vill se vilka strumpor som blivit utsedda till bäst i test rekommenderar vi att läsa vidare under Strumptest.

Varför ska man använda särskilda sportstrumpor?

Sportstrumpor och sockar är viktiga plagg som kan göra stor skillnad vid fysisk aktivitet. Sportstrumpor är speciellt framtagna för att vara extra slitstarka, transportera fukt, minska muskelvibrationer, ge snabbare återhämtning och ge stöd åt muskulaturen. De kan användas vid alla former av sportigare aktivitet, från rask promenad till löpning och gympass.

Materialval för sportstrumpor

Materialvalet spelar stor roll när man väljer rätt strumpor för sin träning. Många som tränar högintensivt väljer att använda bomullsstrumpor, då de är mjuka, sköna och är tillverkade i material som transporterar bort fukt och håller fötterna torra och fräscha. När strumporna transporterar bort fukt minskar du även smärtsamma obehag på fötterna, såsom blåsor och skavsår. Sportstrumpors passform skiljer sig också från vanliga strumpor, de är bättre formade efter fotens uppbyggnad. Detta gör att de sitter bättre på foten och samtidigt ger mer komfort. Läs mer om olika material under fliken Vanliga material.

Strumpor Everyday Plus TWT 3PR från Nike. Ankelstrumporna är tillverkade med DRI-FIT teknologin vilket ger en torr och bekväm känsla under träningspassen. Finns att köpa på Wakaku.se, 149 kronor för ett trepack.

När du väljer dina sportstrumpor bör du ha i åtanke vad för träning du utför. Du bör välja sportstrumpa efter träningsform och efter hur länge din fysiska aktivitet varar.

Strumpor för löpning

När du springer är det din strumpas förmåga att hantera svett som är det du främst bör ta hänsyn till. Om din strumpa absorberar fukten utan att ta bort den kommer den att vara mindre stötdämpande, men fukten kan också orsaka obehag och friktion vilket i sin tur kan leda till blåsor. Detsamma kan inträffa om strumpan inte tar upp eller tar bort fukt alls. Vad löpare bör leta efter är en därför en vadderad strumpa (för stötdämpning) gjord av syntetiskt material, såsom akryl eller polyester, som avlägsnar överskottsfuktighet, dvs flyttar den till toppen av strumpan för avdunstning.

Seger Running Mid Compression är en kompressionsstrumpa från Seger med funktionella egenskaper som lämpar sig för längre löpturer. Gjord i mjuk frotté och Friction Relief material under foten som förhindrar uppkomsten av skav och blåsor. Strumpan är strukturstickad med högt skaft och smarta luftkanaler som ger bra ventilation och sitter följsamt runt fötterna. Strumporna är sömlösa med en snygg reflex upptill så du syns ute i mörkret. Finns att köpa på Uppercut.se för 369 kronor.

Långa löprundor och maraton är något som påfrestar både fötter och ben. Specialanpassade strumpor för löpning ger en ökad blodcirkulation, minskar muskelvibrationer, ger bättre balans och bidrar till en snabbare återhämtning.

Strumpor för promenader

Du kanske tror att om en strumpa är lämplig att springa i så borde den även vara mer än kapabel att hantera en promenad. Men promenader får inte samma nivåer av chock eller fukt som springande, så man bör därför inte använda samma material för båda. För promenader är strumpor av naturlig merinoull det bästa valet. Denna ull är hydrofil, vilket innebär att den absorberar fukt, men är också mjukare och andas mer än de syntetiska alternativen som nämns ovan. Eftersom det inte finns så mycket svett att absorbera är dessa strumpor perfekta för komfort och temperaturreglering för promenader.

Strumpor för vandring

För vandring rekommenderas också strumpor gjorda av merinoull, men återigen betyder det inte att gångstrumpor och vandringsstrumpor är utbytbara. De två viktiga kännetecknen du bör leta efter i en vandringsstrumpa är stoppning, för att skydda dina fötter från den hårda och ojämna terrängen och höjden, för att hålla ut material som stenar och kvistar, samt skydda fotleden från stick och andra skador.

Seger Sense Trekking Mid är en snygg och praktisk strumpa för längre vandringar utomhus. Strumpan är stickad i fin merinoull, ett naturligt material som har den goda egenskapen att både värma och transportera bort fukt från fötterna. Ull värmer även mycket bra i vått tillstånd och passar därför perfekt för svenska förhållanden. Finns att köpa på Uppercut.se för 219 kronor.

Strumpor till gymmet

Om det mesta av ditt träningspass i gymmet är inriktat på att springa eller gå, bör du hålla fast vid strumpor designade för dessa träningspass. Men om du är ute efter mer allroundträning, kan det vara svårt att veta vilka strumpor som är bäst lämpade. Då träningsintensiteten troligen kommer att vara inkonsekvent, bör du sätta funktionen före komfort och gå för strumpor gjorda av ett syntetiskt material som avlägsnar fukt, så att de håller sig torra hela tiden. Vadderade strumpor är bättre än tunnare alternativ, då vadderade strumpor tar upp chock från vissa övningar. Vidare kan kompressionsstrumpor hjälpa till med stöd och stabilitet när du gör särskilda övningar, speciellt styrketräning.

Det är en bra idé att anpassa strumpor efter träningsform, t.ex. särskilda strumpor för löpning.

Sportstrumpor och strumpor för olika bollsporter

Den exakta typen av strumpor du ska välja vid bollsport kan bero på vilken sport du spelar, men i allmänhet delar många av de bästa strumporna för bollsport samma funktioner. Syntetiska tyger, som polyester eller nylon, hjälper till att få bort svett och hålla fötterna torra. Polstring kan hjälpa till med stötdämpning, medan köp av kompressionsstrumpor stöder fötterna samtidigt som cirkulationen främjas, vilket hjälper till både komfort och återhämtning.

Tåstrumpor för träning

Senaste åren har en ny sorts strumpa blivit populär som kallas tåstrumpor, där varje tå får en egen plats likt en fingervante. Tåstrumporna skyddar dina tår, skapar ett bättre grepp och ger dig en större möjlighet till att använda alla fotens tår. Strumporna ger dig även en bättre balans då den gynna tårnas naturliga rörelser. En annan fördel med att använda tåstrumpor som sportstrumpor är att de minskar uppkomst till skav mellan tårna och kan även vara hjälpsamt mot fotsvamp.

Toesox Tåstrumpor Low Rise Full Toe Grip Retro. Dessa tåstrumpor från Toesox har antihalksula för bättre grepp och balans till vardags eller träning, och passar perfekt för till exempel yoga eller pilates. Finns att köpa på Minfot.se och kostar 199 kronor.

Tåstrumpor blev särskilt populära för långdistanslöpning efter Christopher McDougall skrev boken Born to Run (2009) om Tarahumarastammen i Barranca del Cobre i Mexiko. McDougall, som själv hade drabbats av flertalet löparskador, ville med boken undersöka hur stammen kunde springa ultramaratondistanser, dessutom i höga hastigheter, utan mer än hemmagjorda sandaler på fötterna. Boken sågs av många som en hyllning till barfotalöpning och tåstrumpor och liknande skor ökade i popularitet.

Tåstrumpor lämpar sig också väl för andra typer av träningsformer som man gärna gör barfota, såsom yoga, dans och pilates.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *