Strumpor till smoking – En guide för att välja rätt

Smoking, eller tuxedo som det kallas på engelska, är ett av mannens mest stilfulla plagg och har blivit en allt mer populär klädkod i Sverige under senare år. Vi har gått igenom vad man ska tänka på när man väljer strumpor till sin smoking.    

Smokingen kan som plagg beskrivas som en förfinad variant av en kostym, med kavajslag i siden eller sammet, samt sidenklädda knappar och svarta sidenrevärer på byxorna. Smokingen är ofta något längre i modellen än en kostymkavaj, medan byxorna ofta är något högre i midjan.

Den klassiska regeln när man bär smoking är att man har lackskor och sidenstrumpor, men det finns som alltid visst manövreringsutrymme för den som är bekväm att gå utanför de klassiska stilreglerna – speciellt vad gäller materialval. Vår rekommendation är dock att man alltid matchar strumpans färg med färgen på skorna och byxorna, vilket i samband med en smoking alltid bör vara svart.

Det allra viktigaste när man väljer strumpor till sin smoking är att man väljer ett par som inte är för korta. Du vill under alla omständigheter undvika en situation där du exponerar en liten bit av din hud mellan byxbenets nederkant och strumpans överkant. Ett säkert sätt att slippa detta är att köpa klassiska knästrumpor, men även extra långa vanliga strumpor fungerar utmärkt.

Falke No. 4 är en knälång strumpa från Falke tillverkad i silke.
Finns att köpa på Timarco för 499 kronor.

När det kommer till material är siden som sagt det mest klassiska, och är också det material som ger en mest uppklädd känsla. Sidenstrumpor är dock förhållandevis dyrt, ofta kostar ett par höga sidenstrumpor från 300–400 kronor och uppåt. Ett billigare alternativ kan då vara att välja ett par strumpor i väldigt tunn ull eller bomull, vilket skapar en liknande uppklädd känsla utan att ruinera dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *